Първа акция на инициативата Предай нататък!


Проведе се първата акция на инициативата «Предай нататък!» от проекта «Граждани на квартала».  На 22 март 2022 г. бяха почистени районът в градинката с чешмата на Венета Мандева на ул. «Охрид»; Социалната чайна;  Дома на архитекта и градинката с паметника на Никола Вапцаров на ул. «Мусала»; сградата на областната администрация, пространствата пред офиси, заведения и магазини наоколо. Включиха се десетки доброволци в качеството им на граждани.

Екипът на „Граждани на квартала“ реши инициативата да започне пред офиса на проекта, за да даде личния си пример и принос. Признаваме, че не очаквахме толкова бързо да предадем нататък и да разширим зоната на акцията. Затова сме изключително благодарни на всички, които припознахте каузата като своя:

 1. Симана Златева-Шик – дъщеря на поетесата, журналист и екоактивист Венета Мандева – едно от знаковите имена в съвременната българска литература, инициатор за построяването на чешмата пред нас. Симана живее в Германия и нямаше възможност да присъства, но заяви съпричастието и подкрепата си.
 2. Сдружение на писателите – Варна, с председател Кати Вангелова
 3. Камара на архитектите – Варна с председател арх. Марин Велчев
 4. Камара на инженерите в инвестиционното проектиране
 5. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
 6. Клуб „ЕкоЛогига“ към Студентския съвет в Икономически университет – Варна с председател Яна Гюзелева
 7. Сдружение „Таляна“
 8. Международен фестивал за визуални изкуства „Contempo“
 9. Социална чайна
 10.  Католическата общност и отец Яцек Вуйчик (Католическата църква’’Непорочно зачатие на Св. Дева Мария” на улица “Преслав”
 11. Община Варна, отдел „Младежки дейности“, Радостина Ганева
 12. Етническите общности: Организация на евреите в България „Шалом“, скаутите към международната арменска спортна организация „Хоменътмен“
 13. Детски футболен клуб „Приятели“ – Варна
 14. Областна администрация – Варна и лично областният управител Благомир Коцев

Изразяваме нашата специална благодарност на хората и фирмите, които станаха материални спомоществователи на „Предай нататък!“:

 1. „Лавендър флауърс шоп“, които осигуриха цветята за градинката;
 2. „Чиста вода – България“ ООД, благодарение на които имахме всички необходими пособия за почистване и събиране на отпадъците. Компанията е специализирана в разработката, производството и продажбата на системи за пречистване на вода.
 3. „Wild Art Shop “, които помогнаха за отпечатването на рекламните материали .

Защо избрахме за начало на инициативата точно 22 март? Защото е Световен ден на водата, който се отбелязва от 1993-а под егидата на ООН и всяка година има различна тема. Тази година тя е  „Подземни води – да направим невидимото видимо.“ Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Подземните води са скрито съкровище, което обогатява живота ни. Почти цялата течна сладка вода в света е подземна. А старите българи са вярвали,  че водата не е просто необходима за живота – тя е самият живот, тя е светостта на пречистването… Водата е жизненонеобходимо наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано.

В края на акцията всички участвали получиха нашия специален стикер „Предай нататък!“.

Варна е нашият дом. Ние сме семейство. Направи ДОБРО! Преобрази и претвори средата, в която живееш и работиш! Започни от своето място и предай нататък!

Социални мрежи